09 май 2010

Прохождането или първи стъпки в интернет бизнеса - II

Реших да започна без никаква инвестиция.

Потърсих в нета безплатни партньорски програми и се регистрирах поне в 5-6 такива, цъках върху рекламни банери и линкове, които се появяваха в браузера ми, прескачах от сайт в сайт, за да не изпусна някоя нова реклама.....и така до полуда.

В крайна сметка всичко това за около максимум $0.01 на кликване. Имайки предвид и някой ограничения в количеството реклами, които се предлагат за потребители от България,  "печалбите" ми бяха между $10 и $15 на месец. 

Вероятно ще кажете "15 долара - по-добре с тях, отколкото без тях". Но лично за мен, това беше пълна загуба на малкото свободно време, което имам. А и нямаше никаква тръпка, удовлетворение или развитие. Чувствах се като робот...

Разочарован от първите ми опити за печалба от интернет, преминах към следващото ниво - станах посредник на чужди стоки и услуги, ползвайки техните продукти и сайтове, за да си докарам някой друг долар.

Нямах опит в правене на сайтове, програмни езици, оптицизация, ключови думи и по тази причина започнах да ползвам безплатни сайтове и безплатен хостинг - има стотици  такива предложения в нета.   "Продавах" електроника, козметика, книги, дори "имах" сайт за запознанства, но нямах клиенти.

Реших да рекламирам в Google Adwords - едно от най-добрите места за платена реклама в мрежата. Появиха се и първите посетители и броят им растеше, а заедно с тях и сумите, които плащах за рекламите. Но....нямах продажби....а сумата, която похарчих за реклами беше достигнала 1000 лв. за по-малко от два месеца, без нито една стотинка приход.

Тогава осъзнах, че правя няколко основни грешки:

  • бях един от стотиците хиляди, а може би и от милионите, които правим едно и също в нета - продаваме чужди продукти и услуги, чрез техни сайтове и хостинг, чрез нищо неговорещи безплатни домейни на потенциалните клиенти
  • не бях направил никакво проучване кои са най-търсените стоки и услуги в интернет в дадения момент
  • инвестирах в реклама на стоки и услуги, преди да съм проверил каква е конкуренцията и колко конкуренти имам в мрежата
  • познанията ми за интернет маркетинг бяха почти нулеви
  • нямах никаква представа как да направя собствен сайт и какви са предимствата на собствен домейн
  • и най-вече нямах никакво търпение за бързи пари.
Заредих се с търпение, много търпение, и започнах стъпка по стъпка от самото начало...

Днес вече мога да твърдя, че моето ново начало започва да дава резултати, елиминирайки всяка една от грешките, които допуснах в началото и добавяйки нови знания и опит ден след ден.
Разбрах, че човек трябва да потхожда сериозно към всяко свое начинание и непрекъснато да се усъвършенства, за да успее.

Няма коментари: